To normalne, że po treningu, nie tylko biegowym, czujemy się głodne. W końcu zużyłyśmy mnóstwo energii. Zdarza się jednak, że niektóre z nas nawet po zjedzeniu posiłku czują niekończący się głód. O co w tym chodzi? Tak naprawdę, to jest to całkiem normalne uczucie. Szczególnie jeśli niedawno zaczęłaś nowy schemat biegania, zwiększyłaś [...]
[...] Bezpieczeństwo dwuwęglanu sodu Kiedy substancja zasadowa i kwaśna wchodzą w kontakt, dochodzi do wzmożonego wytwarzania dwutlenku węgla, który musi znaleźć ujście w organizmie. Stąd też przy silnie kwasowym pH przewodu pokarmowego i / lub stosowaniu zbyt wysokich dawek dwuwęglanu sodu należy liczyć się z ryzykiem wystąpienia wzdęć i [...]
[...] preparaty z reguły zawierają wszystkie lub prawie wszystkie witaminy, zarówno rozpuszczalne w wodzie, jak i w tłuszczach. Witaminy pełnią liczne funkcje regulacyjne w organizmie. Wiele z nich uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy i białek, przez co bezpośrednio przekładają się na wytwarzanie energii. Dodatkowo część z nich, np. [...]
W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]
Johimbina jest alkaloidem - organicznym związkiem uzyskiwanym z kory drzewa johimby lekarskiej, występującego głównie na obszarach między Kongo a Kamerunem oraz krzewu zwanego "zgrzyn żmijowy", który występuje na obszarach od Indii do Chin. Jakie działanie kryje w sobie ten egzotyczny suplement? Czy stosowanie johimbiny może dać nam efekty takie [...]
Trening siłowy, jego wykonywanie, wiąże się z pewnymi działaniami, które mogą wpływać na przeciążenia aparatu ruchu. Działania te są czasem powiązane z brakami dietetycznymi, gdzie dieta jest niedoborowa w pewne składniki mineralne czy odżywcze. Przyczyną może być również trening, który jest zbyt intensywny lub przekracza możliwości regeneracyjne [...]
Nadmierny apetyt na określone produkty może być wynikiem niedoborów, z jakimi zmaga się nasz organizm. Nieodpowiedni styl życia, brak różnorodnej i bogatej w substancje odżywcze diety może doprowadzić do braków witamin, minerałów czy innych mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Zachcianki mogą być jednym z sygnałów, że coś [...]
Przetrenowanie jest trudne do rozpoznania. Jednak, gdy coraz częściej czujesz, że masz tzw. słabszy dzień, warto zastanowić się, czy nie są to pierwsze symptomy przetrenowania? W dzisiejszym artykule przedstawimy Wam 5 typowych objawów, które mogą wskazywać na przetrenowanie. Brak motywacji Szykując się na trening, czujesz, że to nie jest Twój [...]
[...] do tego, co wytwarza twoje ciało, gdy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych. Witamina D3 ma również dłuższy okres półtrwania, co oznacza, że dłużej pozostaje w organizmie. Suplementy witaminy D, a żywność i promienie słoneczne W jaki sposób organizm wytwarza witaminę D3, gdy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych? Na [...]
[...] z dietą ma również niebagatelne znaczenie w kształtowaniu właściwości układu odpornościowego. Wiele elementów systemu immunologicznego to białka, wytwarzane są one w organizmie, a także dostarczane z pokarmem. Aminokwasy wpływają na aktywację limfocytów i makrofagów oraz komórek NK (natural killer cells), regulują potencjał [...]
[...] badanie wykazało, że obfite jedzenie bliżej momentu, w którym organizm zaczyna wytwarzać melatoninę, może skutkować zwiększeniem procentowej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie. Co najlepiej zjeść przed snem? Aby spać spokojnie i uniknąć problemów ze snem, i tym samym dodatkowych kilogramów, na posiłek przed snem wybierz produkty, które [...]
Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało. Na zakończenie Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]
Kolagen to powszechne białko w organizmach zwierząt, a jego specyficzna struktura i właściwości różnią się w zależności od miejsca występowania. Pierwsze organizmy wytwarzające kolagen prawdopodobnie pojawiły się już w erze prekambryjskiej, około 750-800 milionów lat temu. To czas, kiedy większość wielokomórkowych form życia zaczęła ewoluować. Do [...]
Na rynku suplementacji istnieje kilka substancji, które mają za zadanie podnieść efekt wazodylatacyjny w naszym ciele, a więc wspomóc efekt tzw. pompy mięśniowej, której zadaniem jest zwiększenie napływu krwi do pracującej tkanki mięśniowej. Tego typu działanie ma znaczenie w kontekście stymulowania hipertrofii sarkoplazmatycznej, co z kolei [...]
Doping krwi zazwyczaj kojarzy się nam z wykonywaniem transfuzji, która ma na celu dostarczenie wzbogaconej tkanki do organizmu, zasobnej w tlen, jak i składniki odżywcze, mające za zadanie przyspieszyć procesy regeneracyjne, a także wspomóc wysiłek fizyczny. Podobne działanie wykazuje EPO. Aby potwierdzić tego typu doniesienia, naukowcy [...]
[...] stosuje się teofilinę (środek z tej samej grupy, co kofeina) oraz leki cholinolityczne. Uzkeser H. i wsp. wykazali, iż salbutamol może mieć wpływ na stan zapalny w organizmie. Stwierdzono, że przeciwzapalne i przeciwbólowe działanie salbutamolu jest porównywalne z działaniem indometacyny. Enzymatyczną barierę przeciwutleniającą tworzą [...]
[...] jest choroba Keshan prowadząca do uszkodzeń i dysfunkcji serca. Kolejnym zaburzeniem jest choroba Kashin-Beck’a, która z kolei powoduje zaburzenia wzrostu chrząstek w organizmie. Objawami niedoboru selenu w organizmie mogą być objawy charakterystyczne dla niedoczynności tarczycy, w tym osłabienie układu nerwowo-mięśniowego i [...]
[...] pozytywnie na naszą zdolność do zapamiętywania, pomaga wyostrzyć koncentrację i jasność umysłu. Kluczem jest unikanie żywności przetworzonej wywołującej stany zapalne w organizmie. Ponadto bogactwo orzechów, nieskrobiowych warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych to kopalnia witamin i minerałów. Sprawdź: Przykładowy jadłospis diety [...]
[...] dla organizmu, jednak z jego dawkowaniem należy obchodzić się ostrożnie. Właściwości jodu, za co odpowiada jod? Jod należy do mikroelementów o wielokierunkowym działaniu w organizmie. Jego funkcje najczęściej kojarzone są z tarczycą. Około 70 – 80% jodu znajduje się w gruczole pomiędzy przełykiem, krtanią i tchawicą, czyli gruczole tarczowym, [...]
[...] z grupy B w ilościach istotnych dla codziennego zapotrzebowania, a jednocześnie byłyby powszechnie lubiane i nie generowałyby ryzyka wystąpienia nadmiaru innych związków w organizmie. Najlepszym na to przykładem jest wątróbka, która zawiera komplet witamin B, jednak nie każdy za nią przepada, a jednocześnie spożywając ją zbyt często, można się [...]